Wednesday, October 29, 2008

Do I live what I say?



Klub číslo 2 máme za sebou, a aj napriek tomu, že som tentokrát nefotila, musíte mi jednoducho len veriť, že nás tam bolo akurát toľko, koľko sa do miestnosti mestí ! :) Témou večera bolo „Žijem to, čo hovorím?“ A keďže je to téma veľmi aktuálna, rozpútali sa k nej tri dynamické diskusie.

Well, club number 2 is behind us, and although I didn't take any pictures, you'll have to believe me that people actually came! :) This week's theme was "Do I live what I say?" And to this we actually had 3 discussions.

Diskusia č.1: Začali sme hodnotením našich hodnôt a toho, čo je nám vzácne.

Discussion #1: We discussed the values that we have, what is important to me?

Veľa ľudí preletí svojim životom na autopilota. V škole sa dobre učíme, aby sme sa mohli dostať na dobrú univerzitu. Chceme si spraviť dobrú vysokú školu, aby sme mali dobré zamestnanie. Chceme dobré zamestnanie, aby sme zarábali dobré peniaze. Chceme mať peniaze, aby sme si mohli kúpiť dobré veci (dom, auto, atď.). A toto všetko len preto, aby sme mohli mať dobrý život. Toto je to, k čomu nás táto kultúra vedie. Potom zrazu oslávime 50tku a uvedomíme si, že sme neinvestovali našu energiu a čas do vecí, ktoré nám prinášajú radosť – priatelia, rodina, voľný čas. Takže buď z toho dostaneme krízu stredného veku, alebo sa z nás stanú iba frfloši, ktorí však budú pokračovať v živote aký viedli dovtedy, alebo spravíme nejaké zmeny v živote, no aj tak, koľká strata času!

A lot of people go through life on auto pilot. We get good grades in school so we can get into a good university. We want a good university so we can get a good job. We want a good job so we can make good money. We want good money so we can have good things (house, car etc). All of this to have a good life. This is what popular culture tells us. Then we turn 50 years old and realize that we have not invested our time and energy into things that bring us joy - friends, family, hobbies. So we either have a mid life crisis or we get miserable and keep on doing what we've always done or we make some changes - but what a huge waste of time.

Čo keby sme nepreleteli životom na autopilota, ale začali premýšľať aktívne o našich hodnotách už teraz? Čo by sme zmenili v našich životoch?

What if we did not live life on auto pilot but started actively thinking about our values now? How would we live our lives differently?

Hodnoty sa nie vždy odrážajú v našich životoch. Niekedy si vážime určitú hodnotu (pravdu, podľa ktorej sa riadime v živote), ale neodzrkadľuje sa v našich skutkoch. Mám priateľa, ktorý o sebe hovorí, že je štedrý, ale nikdy sa o nič nepodelí. Jeho hodnotu nie je vidieť skrze jeho skutky.

Values do not always translate into real life. Sometimes we hold a certain value (a belief by which we guide our life) but it does not show through in our actions. I have a friend who says he is generous but never shares. His value does not show.

Trošku sme to okorenili týmto videom:

We also spiced it up with this:


Diskusia č. 2: Ako sa tvoje hodnoty odrážajú v tvojom živote? Do čoho investuješ svoj čas, peniaze a energiu?

Discussion # 2: how do these values show in your life? how do you spend time, money, energy?

Vytvárame si návyky – cielene a podvedome – aby sme dosahovali našich hodnôt. Napríklad, nikto sa nevyžíva v umývaní si zubov, ale aj napriek tomu to všetci robíme. Prečo? Pretože máme radi čisté zuby. Takže kvôli tomu, že máme túto hodnotu (čistých zubov), vytvorili sme si návyk umývania zubov.

We build disciplines - on purpose and subconsciously - to strengthen our values. For example, nobody enjoys brushing their teeth, yet we all do it. why? Because we value a clean mouth. So because we have this value, we have built the discipline of brushing our teeth.

Diskusia č. 3: Aké návyky si si už vytvoril na zlepšenie tvojich hodnôt? Aké iné návyky by si si ešte mohol vytvoriť na ich posilnenie? Pre tie hodnoty, ktoré sa neodrážajú v tvojom živote, aké návyky by si si mohol vytvoriť, aby si si ich privlastnil?

Discussion # 3 - what disciplines have you built to enhance your values? what are some other disciplines you could build to further enhance them? of the values that do not show in your life, what disciplines could you build to grow them?

A nakoniec nám Matt dal domácu úlohu – ak by si mal svoj život dať pre účely štatistiky na papier (ako tráviš svoj čas, peniaze, atď.) a dať ho vyplnený človeku, ktorý ťa vôbec nepozná – mal by možnosť tento človek spoznať tvoje skutočné hodnoty?

Then Matt left us with the concluding thought = if you had to put your life statistics on paper (how you spent time, money etc.) and give it to a complete stranger - would that person know what you value?

Aj keď sa zdá, že je táto téma jednou z tých ťažších, bola na klube super atmosféra. A koniec koncov my sme tu s klubom práve pre takéto veci, aby sme sa bavili o veciach, o ktorých sa bežne ľudia nebavia a tak si navzájom pomohli zostať na tej lepšej ceste k lepšej budúcnosti! Dúfame, že sa k nám pridáte budúci UTOROK, tentokrát na tému „PENIAZE: AKO ŽIŤ S NIMI A BEZ NICH?“ – 4. November o 18.30 na Kupeckej 6 !!!

I know this sounds like a really heavy theme, and it was, but hey... that's what we're here for. To talk about the things we don't normally talk about, to keep us on the journey towards a better future! Hope you join us for next weeks topic of Money: How to live with and without it - 4. Nov at 18:30 in Mozaika on Kupecka 6.

No comments: