Thursday, November 6, 2008

Ako žiť s peniazmi a ako bez nich???


Ach tie peniaze... Ako je možné, že vládnu svetom?! Alebo, žeby nie? Sme schopní žiť bez peňazí? Je skutočne život iba o peniazoch? ..tak o tomto sme sa bavili na našom poslednom klube...opäť sme zabudli na fotky, ale to nevadí, bolo fajn aj bez papparazzi :)
Oh money, something that makes the world go around, or does it? Can we live without money? Is that really what life is all about? That's what we talked about this past club... again, I don't have pictures, but those who were there can confirm that we did indeed have a club! :)

Najskôr sme sa bavili o našim pocitoch/názoroch na peniaze samotné. Pýtali sme sa na to:
The first thing that we did this club was talk about our thoughts/feelings about money itself. We asked ourselves this question:

Čo najlepšie vystihuje váš názor na peniaze?
What statement best reflects my opinion about money?

a) Peniaze sú zdrojom všetkého zla. Money is the source of all evil.

b) Peniaze odvádzajú človeka od toho, čo je v živote skutočne podstatné. Money takes people away from what is really important in life.

c) Ľudia by sa nemali hnať za peniazmi, ale radšej by mali jeden druhému pomáhať zdarma. People shouldn't have to run after money, but should rather help others for free.

d) Nedostatok peňazí je zdrojom všetkého zla. The lack of money is the source of all evil.

e) Peniaze sú najlepší prostriedok ako zmeniť svet k lepšiemu. Money is the best way to change the world for the better.

Pozreli sme si video:
After which we watched this video:


a diskutovali:
Discussion #1:

- Akú hodnotu majú v dnešnej dobe peniaze a kedy ju strácajú? What value does money have in our lives today and when does it lose that value?

- V čom spočíva moc peňazí? Prečo ich ľudia milujú? Where does money get its power from? Why do people love it?

- Kedy sú peniaze použité správne a kedy nesprávne? When is money used well and when is it not used well?


Táto diskusia bola fakt dlhá...určite si viete predstaviť prečo! :)

Oh this discussion went long... as I am sure you can see why! :)

Povedali sme si pár príbehov... o chalanovi-čechovi, ktorý hral v Rusku profesionálne futbal, zarábal brutálne prachy, no jedného dňa ich všetky stratil. A o bezdomovcovi, ktorý je šťastný, že žije tak ako žije, pretože tým, že nič nemá, tak nemá ani čo stratiť.
Then Betka told us a couple stories... one about a guy she met in Russia who had a LOT of money and thought he had lost everything. The next story was about a homeless guy who said that he was happy to live as he does because if you have nothing, you have nothing to lose.

Až sme sa nejakým spôsobom dopracovali..
Which led us to ...

...k diskusii č.2
Discussion #2:

- Žijeme pre peniaze, alebo peniaze "žijú" pre nás? Do we exist for money or does money exist for us?

- Kto z nás je ochotný žiť bez peňazí? Who of us would be able to live without money?

- Kto z nás je schopný neviazať sa na hmotné statky? Who of us would be able to be free of dependency on material things?

- V čom spočíva skutočné bohatstvo? What is real wealth?

Napokon sme si pozreli krátku pasáž z filmu Nepriateľ pred bránami (, ktorý tu však nemôžeme uploadnuť, sorry!) V tejto ukážke Danilov hovorí Vasilijovi, že nikdy nebude existovať perfektná, rovná spoločnosť. Vždy si bude čo závidieť, ak to nebude práve bohatstvo, tak potom priateľstvo, láska, úsmev. Vždy tu budú ľudia bohatí v nadaniach - chudobní v nadaniach, bohatí v láske - chudobní v láske ... Och, chudák chlapík, bol fakt zúfalý! :)
Then we watched a quick video from Enemy at the Gates (which we don't have for you to watch, sorry!) Where Danilov tells Vasiliji that there will never exist a perfect, equal society. There will always be something to envy, if not wealth, than a frienship, love, a smile. There will always be rich and poor. Rich in gifts, poor in gifts. Poor guy... he was so depressed! :)


A na záver nám Marta porozprávala svoj životný príbeh o tom, ako sa znovu a znovu vo svojom živote presviedča o tom, že Boh sa o ňu sústavne stará a vždy v pravom čase zabezpečuje všetky jej potreby. Vo všeobecnosti však, keď chceme v živote vidieť zázrak, to sa týka aj finančnej oblasti, musíme si prejsť aj tým "predzázrakovým" stavom. Musíme okúsiť, aké to je byť na dne, či v ťažkostiach, aby sme si potom mohli vychutnať ten pravý zázrak v našom živote. Ináč by to nebol zázrak...

Then Marta closed us off with a story from her own life about how she has seen that time and time again, God has taken care of her and provided for her needs. But, in order for there to be a miracle, as far as financial things are concerned, we have to be in that pre-miracle state. We have to experience that true hardship before we can really celebrate in the miracle. Or it wouldn't be a miracle.

Tak v čom sme bohatí? Sme ochotní prejsť si aj ťažkými časmi, tmou...aby sme raz mohli uvidieť vo svojom živote svetlo?
So, what are we rich in?? And are we willing to go through the darkness in order for us to see the light?


A ako vždy sme aj tentokrát ukončili večer s nejakou tou dobrotou. A nie hocijakou, tentokrát to bola tá najsladšia 5000-covka akú ste kedy videli a jedli!! :)
Oh, and of course, as is tradition, we concluded the evening with a good dessert: this club it was the sweetest 5000SKK you will ever eat! :)

No comments: